вторник, 19 януари 2010 г.

.::Музиката На Ориента::.



Tarabouk - Дарбука


Дарбуката е ударен музикален инструмент с чашковидна форма, който се използва най-вече в арабската, персийската, балканската, арменската, азербайджанската, еврейската и турската музика. В горната си част инструментът има тънка кожа, а резонанса спомага за образуване на така отсечения звук. Този инструмент е използван още от древноста, предполага се, че е изобретен преди стола.

Музикалният инструмент дарбука ( darbuka ) или дюмбек ( doumbek ), или така наречената табла ( tablah ) е много популярен в Близкия изток или Ориента.

Тялото, върху която е опъната и завързана кожата, е гладко като стъкло. То може да бъде направено от мед, керамика, фаянс или дърво. Този музикален инструмент е неотменна част на ориенталните танци (бели денс).

Дарбуките имат кръгла рамка подобна на египетската табла, така че и при тях се използва същата техника за свирене. Заради животинската кожа, която се използва инструментът има мек звук.


Oud - Уд


Уд е струнен музикален инструмент с къса шия, крушовидна форма, лютнята на Арабския свят, директния предшественик на Европейската лютня. Името му идва от al-oud (клон, разклонение на дърво).

В един уд има пет чифта струни, всеки чифт е настроен на един и същи тон, и самостоятелна струна която същевременно е най-тънката и е позната като bamteli на Турски.

Най използвания начин за настройване на уд е настройване на всяка струна на четвъртина. Най-използваната Турска настройка с D като най-високата отворена струна е DAEBF#C#.


Има също и Арабски вариант на настойка където интервалите остават същите обаче акорда на всяка стуна се смъква с цяла стъпка; CGDAEB.

Други настройки са CGDAGD, GDAEDA, DAEBAE, GDAEDA. Този музикален инструмент се смята като кралят, султанът или емирът на музикалните инструменти.



Той е принципния инструмент на Арабският свят и е на второ място по важност в Турция ( ud ), Иран, Армения и Азербейджан.

Играе същo и важна роля в Гърция (outi).

Също така много се използва в северните Африкански страни като Мароко, Тунис, Алжир, Египет и Судан.

Късата шия на уда позволява на музиканта да свири много бързо.



Ney - Флейта


Флейтата е от рода на духовите дървени музикални инструменти. Звуците на флейтата са сладки и се съчетават много добре с другите музикални инсрументи. Настройката на флейтата и различните аспекти на тембъра са гъвкави, което позволява много висока степен на незабавен и изразителен контрол, въпреки това все още е много трудно да се контролират високо настроените звуци.

Различни форми на флейтата са били намерени по различни места в света. Флейта на възраст повече от 30 000 – 37 000 години, направена от бивна на мамут, е била намерена в Албания. В една пещера в Германия е била намерена флейта със седем отвора на около 36 000 години, направена от лебедов кокал. Тези флейти се считат за едни от най-древните музикални инструменти.

В най-простата си форма флейтата може да бъде и една тръба с отвор в единия край, като на бутилка.

Флейтите са разделени в няколко основни класа. При повечето флейти отворът се намира в ъгъла на инструмента. Някои флейти като флажолет, пищялка, фуджара и окарина имат една специална тръба, която насочва въздуха.

Това дава на инструмента тембър, който е различен от останалите

видове флейти, като в същото време прави инструмента лесен за свирене.

Другият вид флейти, са тези със странично разположение на отвора, като Западна концертна флейта, пиколо, fife (малка флейта за военна музика), дизи, бансури и флейтите, на които отворът е разположен в самия край - флажолет, ней, кавал, куена, шакухачи (shakuhachi) и тонет.

Флейтите могат да бъдат с отворен или затворен край. Окарината, гайдата, полицейските свирки са със затворен край. Флейтите с отворен край като концертната флейта и флажолет са по-хармонични, което дава по-голяма възможнот на музиканта и по-добър тембър. Тръбата при органите може дабъде с отворен или със затворен край в зависимост от желаната музика.



Kanun - Лира


Канун (цитра) e струнен музикален инструмент. Той се използва главно в народната музика, най-често в Алпийска Европа. Като много други струнни музикални инструменти цитрата освен акустична има и електронна версия. В акустичния вид струните се опъват по протежение на дължината на тялото. Съществуват два основни видове канун – резбовани и без резба.

Името цитра най-вероятно произхожда от гръцката дума kithara , музикален инструмент, използван в Древна Гърция и впоследствие разпространен в пределите на Римската империя и Арабския свят.

Гобалната цитра обхваща и други струнни музикални инструменти при които не са по дължината на тялото като струните псалтиери и цимбали.

Интересното е, че магаренцето не стои на дървенна основа, а на паргамент (кожа на тъпан), подобно на банджо и издава много характерен тон.


Баглама - Baglama


Баглама e най-използваният струнен музикален инструмент в Турция. В различните региони и според големината си инструментът има различни имена като Баглама, Диван Сазъ, Бозуки, Джоур, Koпуз Ързъва, Джура, Тамбура и др. Поръчай!

Джура ( Cura ) е най-малкият представител на семейството на багламата с най-висока настройка на звука. Другият представител, който е малко по-голям от джурата, със звук една октава по-ниска от нея, е тамбурата. Представителят с най– дълбокия звук е Диван Сазъ ( Divan sazı ), който е с една октава по ниска от тамбурата. Поръчай!

Музикалният инструмент баглама има три основни части - корито, тяло и дръжка. Коритото се прави най-често от черница, хвойна, бук, смърч или орех. Тялото се прави от смърч, докато за дръжка най-често се използва бук или хвойна.

В края на дръжката са разположени винтовете, чрез които се прави настройката на инструмента. Баглама се свири с мъзрап ( mızrap ) или тезене ( tezene ), които са направени от кората на черешово дърво или пластика. В някои случаи се свири директно с пръсти. Тази техника е известна като селпе.
Струните при багламата се групират по две или по три. Тези струнни групи могат да се настройват по най-различен начин. Например в настройката наречена Баглама Дюзени ( Baglama Düzeni ) струните в най-долната група дават нотата " A " , средната група струни " D " нота и най-горната група струни дават нотата " E ". Освен тази настройка има също така Кара, Мустезат, Абдал, Раст и др. настройки.


инфо: http://www.orientika.com/saz_bg.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар