четвъртък, 13 март 2014 г.

Индийската коса – коса на храма

В индийската култура грижата за красотата е неразривна част от ежедневието, което е причина индийките да са сред най-красивите жени в света, а техните коси – гъсти, дълги и блестящи. Разбира се, нито една женска „грива“ не може да бъде така изящна без необходимите козметични средства. Сръчните индийки почти не ползват индустриална козметика. Техните шампоани, маски и балсами са направени собственоръчно по рецепти, които се предават от поколение на поколение.

Индийска косаБлестяща, плътна и изпълнена с обем, дълга до кръста коса – мечта! За индийката грижата за нея е ежедневие. Но всичко си има цена! За да пораснат косите им толкова силни и красиви, ритуалите се почват още с раждането. Когато се роди бебето, косата му се бръсне, а след това се маже със синапено масло. Това е първата крачка. След това има какви ли не рецепти и процедури.

Най-таченият продукт за коса е къната. Не е задължително тя да е черна или червена, има и безцветна, която, примесена с малко лимонов сок, извара и яйца, е най-ефективният балсам за заздравяване на косъма, укрепване на корените и добавяне на сияен блясък.

Индийката поддържа косата си и с млечни продукти, изсушени плодове, ядки, кафе, черен чай, билки и етерични масла. Всяка съставка има своя тайна. Черният чай и кафето например са за черните коси, лишени от блясък. Кокосовото етерично масло подхранва косъма, предпазва от косопад и стимулира растежа. За дължината на косата се грижи също и маслото от иланг-иланг, а стафидите вършат чудеса при косопад.

Освен продуктите, които правят индийската коса най-красивата в света, се правят и допълнителни процедури. Когато индийката мие косата си, тя първо я намокря с гореща вода, но я изплаква със студена. Така се стимулира кръвообращението на кожата на главата и косата се подхранва. Вече измита, косата се завива в шал от чиста коприна, по този начин се изсушава, а коприната придава естествен блясък. За разресването се ползва само дървен гребен, който да не наранява нито кожата на главата, нито самата коса. Всяка маска пък задължително е придружена с минимум десетминутен масаж.

Късите и изкуствено оцветените коси не са на почит в Индия. Но има ритуал, когато индийците се разделят с косата си, за да я дарят на бог Вишну. Храмът Тирупати в южната част на страната е известен с това, че годишно милиони хора отиват там, за да засвидетелстват своята почит с отрязването на най-ценното, което притежават – косата. След това обаче тя тръгва по дългия път към фризьорските салони. Именно от тук идват екстеншъните за коса, перуките и кичурите за сгъстяване. Бизнесът с коса е изцяло под монопола на държавата и се равнява на милиони долари годишно. Малко е спорен въпросът доколко търговията с коса, която вярващите поднасят на своето божество, е правилно деяние и къде отиват всички заработени пари, но бизнесът си е бизнес. Веднъж продадена, косата отпътува за страни като Италия, където се подлага на обработка: обезцветяване, изпиране, разресване, за да се превърне в добре направена перука или подходящ цветен удължител за вашата коса. Неслучайно индийската коса се слави като най-естествена и качествена. Затова и индийката с цветя в косите е сред най-красивите жени на света.

текст Живка Русанова

http://magama.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар