събота, 7 май 2011 г.

Пълнено кюфте (Icli Kofte)




Пълнеж:

  • 300 гр. Постно мляно телешко
  • 1 лук, накълцан на ситно
  • 1/2 чаша орехи, натрошени
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 1/2 ч.л. бахар
  • Сол
  • Черен пипер

Обвивка на кюфтето:

  • 400 гр.телешки стек (без тлъсто и жили), нарязан на средно големи парчета.
  • 1 1/2 червена пиперка накълцана
  • 1 чаша ситен булгур
  • 1/2 малка глава лук, накълцана фино
  • 3 с.л. пиперкова паста
  • Сол


Начин на приготвяне:

За пълнежа - запържваме каймата с лука докато местото покафенее леко и стане трошливо, след което изцеждаме, добавяме и разбъркваме останалите съставки. Оставяме настрана.

За обвивката на кюфтето - поставяме телешкото и червения пипер в кухненски робот и ги пасираме. Проверяваме пастата с пръсти и ако има жилести части ги премахваме.

Поставяме булгура в голяма купа и добавяме малко вода, за да го навлажним. Добавяме пиперковата паста, лука и солта и ги размесваме с ръка. Бавно започваме да добавяме телешката паста и продължаваме да замесваме с ръка. Месим за около 10 минути докато сместа стане еднородна.

Вземаме от сместа парче с размер на орех и го поставяме в дланта си. Използваме показалеца на другата ръка да направим дупка в средата на парчето (снимка 1).



Опитваме се да направим обвивката колкото се може по-тънка. Поставяме 2 ч.л. от пълнежа в дупката (снимка 2).



След това с навлажнена ръка, затваряме върха на кюфтето и овалваме с ръце докато повръхността стане равна. (снимка 3)



Поставяме кюфтетата на в подходящ равен съд, като сме сигурни, че не се допират едно до друго. Ако не желаете да ги изпържите всички наведнъж, поставете ги в камерата и след като замръзнат, можете да ги запечатате в найлонов плик. Когато желаете, да изпържете замразените кюфтета оставете ги на стайна температура за около 5 минути преди да ги сложите в тигана.

Загряваме слънчогледово олио, и изпържваме равномерно от всички страни. Сервираме с трошен червен пипер, суха мента (гьозум), лемонови резени, сумак.

Продуктите стигат за около 22 кюфтета.

ЗАБЕЛЕЖКА (на автора): постарайте се да напълните кюфтетата колкото се може по-бързо, включително ако е възможно нека и някой да ви помага да ги затваря докато вие ги пълните, защото кюфтетата може да започнат да се трошат от раздуването на навлажняващия се и увеличаващ обема си булгур.

Няма коментари:

Публикуване на коментар