вторник, 10 септември 2013 г.
Марокански тажин с пилешко
След като направих консервираните лимони, не ми остана друго освен да приготвя с тях марокански тажин с пиле. Получи се доста вкусно, въпреки нетипичният за българаската кухня аромат на използваните подправки. Критерии за успех бяха изядените празни чинийки :)
И така, що е то тажин?
С тажин се означават както ястието, така и съдът, в който то се приготвя. Съдът е типичен за Северна Африка, а чудноватата му форма е създадена така, че да връща изпарената вода обратно към приготвяната храна. Общо взето глинен съд, в който се приготвя задушено на ниска температура. Често в него се приготвят пилешко и агнешко, задушени с повечко сос и овкусени с канела, кориандър, джинджифил, сушени плодове и ядки, маслини, и разбира се тайната съставка - консервирани лимони.
Ако нямате тажин, може да използвате гювеч. Ще свърши добра работа.
Продукти:
(2 порции)
2 пилешки бутчета
шепа маслини без костилка - мамут или испански зелени
шепа стафиди
сокът на половин лимон
5-6 резенчета консервирани лимони
1 к.ч. зехтин
1 чаша зеленчуков бульон
1 к.л. куркума
1 к.л. канела
1 к.л. кориандър
1 к.л. кимион
Приготвяне:
Пилешките бутчета се измиват и подсушават. Смесват се подправките, добавя се сокът от лимон и зехтинът, и се разбърква до хомогенна смес. Прибавят се маслините, консервираните лимони и стафидите.
В купа или друг удобен съд се слагат пилешките бутчета и се заливат с приготвената смес. Така се мариноват за една нощ в хладилник. Марината има много силен вкус и аромат, но след изпичането това се балансира, а стафидите се напояват много приятно.
На другият ден се слагат в тажин заедно с маринатата и чаша зеленчуков бульон. Пекат се два часа в предварително загрята фурна на 170 градуса. След час и половина може да се махне капака, за да може бутчетата да придобият приятен загар.
Сервират се гарнирани с марокански кус кус или дългозърнест ориз.
Да ви е сладко!
http://www.gingerylemon.com
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар