петък, 6 януари 2012 г.

Кожа като кадифе с масла и билки

По-малко химия, по-близо до природата! Този подход печели все повече последователи, които го прилагат за храната, бита, но и в козметиката. Обозначението “био” понякога се мъдри върху кремове, в които има само една-две растителни съставки - масла от жожоба, гроздови семки или екстракт от билка. Останалото е химия. Цената е ниска, но продуктите далече не са истински натурални.

Ароматите и изобилието от консерванти са най-големият причинител на алергии, признават дерматолози. Натуралната съставка невинаги мирише хубаво, затова в обикновения крем има и парфюм.

Истинската натурална козметика би трябвало да съдържа само натурални екстракти и нищо друго, пояснява доц. Жана Казанджиева, дерматолог. В медицинската козметика, която се предлага само в аптеките, количеството на консервант е много по-малко. Потребителите трябва да са наясно с особеностите на собствената си кожа. Ако козметика с растителни съставки се купува за първи път, а човекът има чувствителна кожа, най-добре е да се посъветва с кожен лекар.

На пазара у нас има изобилие от натурални и етерични масла, от които можем сами да приготвим крем или маска.

Когато сами забъркваме козметиката си у дома, трябва да внимаваме. Маслата, които не сме използвали досега, тестваме за алергични реакции върху китката. Бъркаме, докато субстанциите се разтворят напълно. Това невинаги е лесно, защото някои от извлеците са на маслена основа, а други - на водна.

За да се свържат, се добавя емулгатор. Той се купува от аптеките, където бъркат лекарства - например ланолин.

Основното предимство на домашните кремове и маски - липсата на консерванти, бързо може да се превърне в недостатък. Всяка такава смес е биологичен продукт и трябва да се съхранява в хладилник. Въпреки това трайността му е ограничена и не може да се сравнява с тази на готовите продукти. Дори при минимално отклонение от първоначалните вид и консистенция следва незабавно да изхвърлим сместа. Най-добре е да се приготвят минимални количества, а съдържанието на шишенцата да поделим с приятелки.

Има невероятно разнообразие на суровини за домашно приготвена козметика. Почти всяко растително масло може да се използва за тази цел. Студенопресованите са по-добри от рафинираните, защото активните им съставки са напълно съхранени.

Бадемовото масло е подходящо дори за деца заради универсалните си качества. Омекотява кожата и я прави гладка. Няколко капки може да се добавят при суха кожа в душгела.

Зехтинът е плътен, не попива бързо и затова е подходящ за подхранващи нощни кремове или кремове за ръце. С подобни качества е и сусамовото масло. Понякога мирисът му е твърде силен и доминира в домашно приготвения крем.

Популярно е маслото от ший (карите). То хидратира и подхранва кожата, естествен източник е на витамините А, D, E и F.

Суровината от ореха макадамия е добра за зряла суха кожа. Попива бързо и може да се слага в козметика, ползвана като основа за грим. Студенопресованото слънчогледово олио има орехов аромат и става за дневни кремове за мазна кожа.

Хубаво е, ако добавим и етерични масла. Те се добиват от лечебни треви или цветове. Имат приятен аромат, но и са много полезни. Масло от бергамот е сред най-популярните. Има антисептично действие, помага при инфекции и малки рани на кожата. С няколко капки можем да направим и компрес, който освежава и укрепва нервната система. Поради това е подходящ за дневен крем. Добавят се обаче минимални количества, за да се разреди добре.

Босилекът, както и лайката, успокоява, раздразнена кожа. Екстрактът от лайка се понася добре от всяка кожа. Може да се слага и в детски кремове. Лавандуловото масло действа успокояващо и антисептично върху раздразнена кожа. Поради универсалните си качества може да се добавя в почти всеки вид домашна козметика. Използвано вечер, помага за добър сън.

Смрадликата действа противовъзпалително и противогъбично, но извлекът не се прилага директно върху кожата, защото дразни. Маслото от розмарин стимулира кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите, убива микробите и ободрява. Помага при рани. Добавено в кремове, е за нечиста, мазна кожа. Извежда шлаките, отпадните вещества от метаболизма, нормализира работата на мастните жлези. Добавен в шампоана, стимулира растежа на косата и се бори с отпуснатата, бързо омазняваща се коса. Има обаче важно противопоказание: не се прилага при високо кръвно и бременност!

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Луиджи Миори, експерт по козметика: Алоето е от Уругвай, а мащерката - от Молдова

- Защо натуралната козметика е за предпочитане?

- Най-основното нещо е вниманието, с което се избират суровините. В масовата козметика има една химична база в зависимост от това за какво ще е предзназначен кремът - за бръчки или хидратация. Добавят се съответните съставки. В момента натуралната козметика е доста широко понятие. На дъното се намират евтините продукти от супермаркета. Цените са ниски, защото производителите също ползват химичната основа и само добавят натурални екстракти. Поради липса на европейска норма, която да регламентира какво е това натурална козметика, тези препарати също се наричат така. Предимството е за производителя, но потребителят не получава нищо по-различно от обикновената стока.

На другия край са кремове и лосиони, в които се влагат само естествени съставки. Суровините се подбират, не се използват силикони, а само натурални масла, не производни на петрола. Слагат се и консерванти, но те не са така агресивни. Крайният продукт е с минимално количество химия, и то тази, която не предизвиква алергии. Той е почти 100% натурален. Магията на натуралната козметика е, че постига същите обещания като в химията, но с естествени средства.

Най-основната разлика е, че химичните съставки създават само илюзията за ефект. Това е прозрачен фон, който лесно се отмива и не остава нищо полезно за кожата. Докато при натуралните съставки не се създава илюзия, а ефектът реално се постига - кожата се хидратира и обогатява в дълбочина.

- Как потребителят да се ориентира в избора си?

- Цената е добър ориентир. Не може да се очаква, че продукт, който е до четките за зъби в магазина, може да е истинска натурална козметика. Изследването на суровините струва скъпо, а и самите те никак не са евтини. По-високата цена не е заради желанието на фирмата да трупа бързо печалба, а защото маслата са 3-4 пъти по-скъпи от тези, които се влагат в синтетичните кремове.

- Кои са най-предпочитаните суровини? Има ли мода?

- Няма мода, а подход на различните производители. Някои фирми използват едни и същи материали и едни и същи рецепти, защото тяхната философия е да държат ниски цени. Други непрекъснато инвестират в изследователска дейност, защото искат да предлагат иновации. В този сектор съм от 25 г. и знам, че винаги се откриват нови, по-добри неща. Аз залагам на този подход.

- Има ли нови масла?

- В Италия оползотворяваме остатъците от други производства. Произвеждаме много зехтин, затова извличаме восъчни суровини от листата на маслините. В биопроизводството много силно е застъпена т.нар. честна търговия (fare trade). Това означава, че маслата, които се използват, са произведени в различни точки на света без експлоатация на труда.

Друга новост, която се финансира от еврофондове или университети, е създаването на комисии от учени, които се командироват в определени страни и проучват на място кои специфични местни натурални продукти биха могли да се използват. Например Молдова е известна с мащерката си.

Университетът в Калабрия създаде екстракт от кактус и от дървото, на което растат каперсите. Клинични изпитания в Рим показват, че той помага при зачервяване на кожата след химиотерапия.

- Ползвате ли суровини от България?

- Розовото масло се влага в тоник за лице. Суровината е скъпа, струва 8000 долара за литър.

- Коя страна с какво е известна?

- В Буркина Фасо е царството на маслото от карите. Най-добрите доставчици на алое са в Уругвай, Парагвай и Венецуела. От тропическите гори идват масла с екзотични имена - кукуасу, есаи. Те се добиват от плодове на дърветата. Франция е прочута с лавандулата си. В Алпите има малки селски стопанства, които отглеждат чисти билки.

- Как се тества натуралната козметика?

- Големите мултинационални компании се опитват да намалят разходите за тестване. Има два начина. При по-евтиния се избира група жени. Подарява им се продукт, а месец по-късно дамата попълва въпросник. Отговорите са субективна преценка, не се контролират от експерти.

При по-скъпия тест на лявата ръка се прилага тестваният продукт, а на дясната - който и да е друг. След 30 дни с машини и дерматолози се прави анализ.

ЕКСПЕРТЪТ СЪВЕТВА: Купувайте крем от аптеката

Няма еднакви критерии в ЕС за натурална и друга козметика. Затова се налага сами да внимаваме какво употребяваме, обяснява доц. Жана Казанджиева, дерматолог.

Това, че в даден крем има растителна съставка, не означава, че в него няма още консерванти, оцветители или ароматизатори. Няма гаранция и че част от нещата не са синтезирани по химичен начин. Купувате ли крем в супермаркета, може да очаквате изненади. По-добре избирайте медицинска козметика в аптеката. Там марките са проверени и тествани. Само за тях лекарите гарантират, че няма да има неочаквани реакции на кожата. Тогава алергии са възможни само в отделни случаи при много чувствителни хора.

Кожа, склонна към алергии, може да реагира с раздразнение както към традиционните препарати, така и към тези с растителни екстракти. Невен и слънчоглед са в състояние да предизвикат алергия. Най-важна е индивидуалната реакция. Добре е два дни кремът да се тества на китката. Особено подозрителни трябва да бъдем към препарати в парфюмерията, които съдържат екзотични съставки като мексикански кактус например. Кожата ни до голяма степен е привикнала към растенията, с които сме в досег от ранно детство - лайка, смрадлика или мащерка.

Косата блести с жожоба, ший подхранва кожата

- Балсам за подхранване и лесно разресване на косата, прилага се като готовите продукти:

1 ч.л. масло от жожоба или гроздови семки, 10 капки етерично масло (розово дърво, лавандула или друго), 6 г алкохол (може и водка), 2 г емулгатор, 90 г преварена вода. Алкохолът, маслото и емулгаторът се разтварят затоплени в стъклен съд. След охлаждане се добавя маслото.

- Крем за лице с алое:

12 мл растително масло, 4 г емулгатор, 1 г пчелен восък, 4 г масло от ший (карите), 5-10 мл гел от алое (домашно приготвен), по 10 капки масло от маточина, бергамот и консервант (по желание), 45 мл вода.

Пресният гел от алое успокоява и изглажда кожата. Листото се отрязва с остър нож близо до стъблото. Първо изтичат капки жълтеникава течност. Тя не се използва, дразни кожата. После листото се срязва по дължина и зеленикавият гел вътре се издълбава с нож или лъжичка. Емулгаторът и маслата, без това от ший, се затоплят на водна баня и се смесват, докато съставките се стопят и смесят. Добавят се водата и останалите съставки. Бърка се енергично.

- Крем за лице със зехтин:

15 мл зехтин, 4 г ланолин, 1 г пчелен восък, по 1 г какаово масло и масло от ший, 45 мл преварена вода, 15 капки етерично масло по избор и 10 капки консервант (по желание). Съставките се бъркат енергично на гореща водна баня.


http://www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар