неделя, 5 юни 2011 г.

Рецепти от турската кухня


Наричат турската кухня “Изкушения на бавен огън”. Тя е ” като чувствена жена” – с много екзотични аромати и различен вкус. В нея има много влияния.

От една страна – на арабския свят с неговите многобройни ароматни и пикантни подправки, богатството на салати и предястия, печени и задушени меса, пилафи и сладкиши.

Средна Азия пък се усеща с патладжаните, ориза и лютите храни”

Освен традиционните ястия шиш и дюнер кебап, пилаф, сарми и турско кафе, в турската кухня изобилстват мезета, зеленчуци в зехтин, рибни и месни ястия, както и завладяващи десерти.

Подправките, билките, ядките и стафидите са “черешката на тортата”.

Особеният вкус на турските ястия идва не само от подправките, но и от начина на приготвяне. Месото, запържено с масло и подправено с кимион, канела или карамфил, е съвсем различно. Друга особеност е бавният огън” на който се приготвят ястията.

Истински празник за гастрономите са мезетата. Подбират се така, че да вървят с ракъ (“лъвското мляко” – анасонова алкохолна напитка, която се сервира с много лед и разредена с вода) и просто не може да им се устои. Изкушениетсе поднася под форма на плата от различни сирена, дребни зеленчуци в саламура, лозови сармички, варени и пушени меса и колбаси, телешки език, тарама, пюре от бакла, калмари и пълнени миди, готвени патладжани.

Как да не опиташ сладкиш, наречен “момински гърди” (татлъсъ) или “женско пъпче” (кадън гьобек) и “устни на хубавица” (дилбер дудаъ).

Това са няколко избрани рецепти от турската кухня:

Анкара кьофтеси (Кюфтета по анкарски)

Продукти: 500 г телешка и агнешка кайма, 2 яйца, 2 филии твърд бял хляб, глава лук, глава чесън, 4 супени лъжици масло, сол, лют пипер, черен пипер, много магданоз.

Приготвяне: Каймата се омесва със ситно нарязания лук, 2 яйца, предварително накиснат във вода и изцеден хляб, магданоза и подправките. Оставя се да предстои час. След това се оформят кюфтетата, които могат да се опържат в мазнината или да се изпекат на скара. Второто е по-добрият вариант.

Пилаф с патладжани

Продукти: 2 чаени чаши ориз, 2-3 патладжана, 100 г масло, една връзка копър, сол, черен пипер.

Приготвяне: Предварително се попарва (или задушава) оризът в гореща подсолена вода и се оставя настрана. Патладжаните се нарязват на кубчета, накисват се за половин час в солена вода, отцеждат се и се изстискват. След това се изпържват в сгорещеното масло. Добавят се 3 чаши бульон или вода, сол, черен пипер и всичко се оставя да заври. Щом патладжаните заврат, добавя се оризът. Когато на повърхността се появят дупчици, огънят се изключва, съдът се затваря плътно и се оставя върху горещата печка. След 20 мин пилафът се наръсва с накълцания копър и се сервира.

Бюрек с кокоше месо

Продукти: Бяло месо и бутчета от кокошка, 3 супени лъжици масло, 2 пакетчета фини кори, 3 глави лук, 2 големи домата, черен пипер, сол.

Приготвяне: В тенджера с две лъжици масло се запържват за 10 мин нарязаните на едри парчета гърди и бутчета от кокошката. Добавя се нарязаният на кръгчета лук и малко след това обелените и наситнени домати. Подправя се със сол и чер пипер, доливат се две чаши топла вода и се оставя да ври, докато остане на мазнина. След като месото изстине, се обезкостява, нарязва се на малки парченца и се връща в съда с доматите и лука. Поставят се две кори една върху друга. Горната се намазва с масло и краищата се прегъват към средата като торбичка. В средата се слага една лъжица от сместа и отново се сгъва. Напълнените по този начин торбички се нареждат в намазана с масло тава, поливат се с малко разтопено масло и се пекат двайсетина минути в умерена фурна.


iz: http://gotvarstvo.georgievi.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар