неделя, 17 октомври 2010 г.

Вкусът на къри събира букет от подправки


Комбинацията включва от 5 до 30 аромата

Една от най-разпространените подправки за ризото и леки меса не се прави само от едно растение, а е смес от разнообразни смлени подправки, типични за индийската кухня. Ако трябва да сме коректни към азиатската гастрономия, в зависимост от продукта - месо, риба, пиле или зеленчуци, се приготвят различни смеси. Готово къри, а не изготвеното според различните ястия е британски патент, появил се в колониалния период. Букетите от аромати най-често събират кориандър, кимион, куркума, лют червен пипер, индийско орехче, джинджифил, кардамон, карамфил, черен пипер, канела и др. Комбинациите най-често наброяват 5, 7, 13 или повече съставки.

Някои от подправките се запичат на сухо, за да се засили ароматът им, и след това се смилат и се включват в сместа. Съхраняват се в стъклени буркани в тъмно помещение, защото куркумата, която придава типичния жълт цвят на кърито, се обезцветява от светлината, а в допир с пластмаса променя аромата си. Букетът подправки може да се закупи от големите супермаркети, както и от арабските или индийските магазини.

Кърито има най-голямо приложение при овкусяване на варен ориз и зеленчуци. Използва се и за местни ястия, като за 500 г е достатъчна 1/2 чаена лъжичка къри. Може да се употреби за ароматизиране на салати, различни сосове и заливки, най-вече на майонезена основа.

Рецепти:

Нелюто къри: 50 г кориандьр, 20 г куркума, 10 г кимион, 10 г джинджифил.
Люто къри: 70 г кориандьр, 50 г люти чушки чили, 2 г черен пипер, 5 г кимион, 2 г куркума, 10 г гръцки сминдух.
Мадраско къри: 80 г кориандър, 20 г куркума, 20 г червен пипер лют, 20 г черен пипер, 20 г синапово семе, 10 г джинджифил, 10 г чесън на прах, 10 г ким, 40 г сол.
Приготвяне:
Всяка подправка се запича в сух тиган, като се разбърква често, докато си промени цвета. След това с кухненски робот всички подправки се смилат на прах. Пресяват се и се съхраняват в херметически затворен съд на тъмно.

Ориз с къри и моркови
Продукти: 300 г ориз, 4 с. л. зехтин, 2-3 настъргани моркова, 2-3 скилидки чесън, 1-2 ч. л. къри, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Оризът се сварява добре. В среден тиган се загрява зехтинът и морковите се запържват за 5 минути на силен огън. Добавя се нарязаният чесън и се запържва за още минута. Подправя се с къри и се забърква добре. Свареният ориз се изсипва при морковите и се разбърква. Овкусява се със сол и смлян черен пипер.



info: http://www.novinar.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар