събота, 4 септември 2010 г.

Арабският принос към човешката цивилизация


Цифри и науки

Хиндо-арабската бройна система е разработена от арабски изследователи, приложена от персийски математици и пренесена в Европа през Средновековието. Първите разработки на предмета алгебра са осъществени от Ал Кхварисм (Al Khwarism) – „бащата” на алгебрата. Химията, или (al-Kimiya, както е древното и арабско наименование) също е сред науките, чиито основи са поставени от арабската древна цивилизация.

Медицина

Хирургията е приложена за първи път в арабския свят, също мумифицирането, обработването на тела и храна с цел удължаване на дълготрайността им.

Астрономия

Tъй като ислямът е религия задвижена от лунния календар, научни проучвания и наблюдения са били провеждани още от древни времена в арабския свят. Арабският принос към астрономията е може би най-голям от този на всички останали етнически общности. Сред постиженията им се включват: въвеждане на зодиаците, графичното им скициране и изобретяването на магнетичния компас.



Архитектура

В тази сфера, приноса на характерните арабски постройки е неоспорван, с множество класически джамии и мавзолеи, внесли безброй елементи в съвременния архитектурен стил. Дизайн от джамии в Мека, Триполи, Кайро и Дамаск са взимани на заем през Средновековието от страни като Англия, Франция и Италия.


Музика

Aрфата, лирата, цитрата, барабана, дайрето, флейтата и обоя са инструменти произлезли от арабските етноси и континент. Гайдата е внесена в Европа за първи път от английски кръстоносци, на връщане от Палестина.



Оптика

През 10-ти век, арабския оптик, Алхазен, пише книга, в която разучава оптичните илюзии, произхода на дъгата и вълновите и свойства, слънчевите затъмнения и поставя основата за по-нататъчната разработка на микроскопа и телескопа.

Език и калиграфия

Според Корана, Господ е проговорил на пророка Мохаммед на арабски, което е довело до разработките на изящното калиграфично изкуство, използвано за украсяване на стените в многжество джамии, мавзолеи и други сгради от религиозна или политически значимост.



info: http://arabiz.bg/2010/08/арабски-принос-изобретения/

Няма коментари:

Публикуване на коментар