Афганистански питки НОНИ
Продукти:
300 г брашно тип 500
11 г прясна мая
или 3,5 г суха мая
50 мл царевично олио
2 ч л сол
2 ч л захар
180-190 мл топла вода
или 100 мл вода +90 мл прясно мляко
вода
кимион на зърна
Приготвяне:
• Маята и захарта се размиват в топлата вода (млякото и водата).
• Сместа се оставя на топло за 5-10 минути.
• Брашното се пресява със солта и се замесва меко тесто, като накрая се прибавя и мазнината.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло място за 1,5 часа или докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на 4 части.
• Всяка част се разточва на триъгълник с дължина 15 см и дебелина 2 см.
• Нареждат се в тава за печене (застлана с хартия за печене или намаслена).
• Покриват се и се оставят да бухнат за 15 минути.
• Фурната се загрява на 230 С.
• Питките се намазват с вода и се поръсват с кимион на зърна.
• Пекат се 13-15 минути до златист цвят.
• Готовите питки се охлаждат върху скара и по желание се намазват с разтопено масло.
Бележки:
** Питките се получават по-меки, ако се използва комбинация от вода и прясно мляко.
*** Вкусът се подобрява, ако се замени царевичното олио с разтопено масло.
• Маята и захарта се размиват в топлата вода (млякото и водата).
• Сместа се оставя на топло за 5-10 минути.
• Брашното се пресява със солта и се замесва меко тесто, като накрая се прибавя и мазнината.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло място за 1,5 часа или докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на 4 части.
• Всяка част се разточва на триъгълник с дължина 15 см и дебелина 2 см.
• Нареждат се в тава за печене (застлана с хартия за печене или намаслена).
• Покриват се и се оставят да бухнат за 15 минути.
• Фурната се загрява на 230 С.
• Питките се намазват с вода и се поръсват с кимион на зърна.
• Пекат се 13-15 минути до златист цвят.
• Готовите питки се охлаждат върху скара и по желание се намазват с разтопено масло.
Бележки:
** Питките се получават по-меки, ако се използва комбинация от вода и прясно мляко.
*** Вкусът се подобрява, ако се замени царевичното олио с разтопено масло.
info:
http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/small_flat_loaf/recipe_1222.php
Няма коментари:
Публикуване на коментар