сряда, 10 февруари 2010 г.

::Избрани Кулинарни Рецепти от Изтока /част 2::


Кавърма с пилешко в питка

Продукти:
400гр. пилешко месо,
5-6 глави лук,
1 голям картоф за плътност,
1 морков,
3 сухи чушки,
5-6 лъж. дом. пюре,
чер. пипир, кимион, дафинов лис и магданоз.

Приготвяне:


Пилешкото месо нарязваме на кубчета.Картофите и моркова нарязваме на кубчета.Запържваме месото и се зачерви от двете страни прибавяме лукът нарязан на дребно и пържим.
Като улегне малко добавяме нарязаните чушки, морковът, картофите и подправките без магданоза.
Заливаме с 1 к. чаша топла вода, добавяме още по време на готвенето ако има нужда.
захлупваме с капака, като от време, навреме бъркаме да не загори.
Малко преди да е готово добавяме доматеният сос и магданоза.
Готови са тогава когато лукът и картофите имат полуразтопен вид и ястието остане само на мазнина.
Поръсваме с още мъничко свеж магданоз и сервираме.

Арабска питка:


500гр.брашно,
250мл.вода,
1п.суха мая,
2-3 л.олио,
1ч.л.сол,
1ч.л.захар,

ПРИГОТВЯНЕ:

В хладката вода разтваряме маята, заедно със солта и захарта и с пресятото прашно и олиото замесваме меко тесто, месим 10-20 мин- и оставяме да втаса.
Втасало вече го разделяме на толкова топки, колкото питки ще правим, големината по преценка на съда в който ще ги печем и оставяме отново да втасат 10-на мин.
След това точим с много брашно, до големината на тигана, излишъка изрязваме.
Поръсваме с много брашно и оставяме отново да втасат, сега е най-голямото втасване.
Трябва да останат гладки, а не на мехурчета и "бабунки".И така всяка питка.
Печем в тефлонов тиган, който мажем с олио в което е разтворен чесън на прах.
Печем от двете страни и готови напръскваме с вода и олио.Слагаме в найлонов плик и завиваме в кърпа да се задушат и омекнат.
Сервираме кавърмата в питката.

2 коментара:

  1. When I was a child, I would like to be like Alaadding. I was always dreaming about it.
    Now when i sw your blog, I remembered those times :)

    ОтговорИзтриване
  2. :))Thank u for the nice comment! I think myself like kind of dreamer too... still :) Greets!

    ОтговорИзтриване